TT-Utrikes

Norskt fjäll kan rasa - boende evakueras igen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det norska fjällpartiet Mannen sydväst om Trondheim är på väg att rasa för femte året i rad. Sedan 2009 har fjället varit under extra bevakning av myndigheter och räddningstjänst då det har varit stor risk för ett stenskred.(TT)

Det norska fjällpartiet Mannen sydväst om Trondheim är på väg att rasa för femte året i rad. Sedan 2009 har fjället varit under extra bevakning av myndigheter och räddningstjänst då det har varit stor risk för ett stenskred.

I fjol evakuerade man boende i området och landets vatten- och energimyndighet NVE pumpade ned vatten i bergssprickor för att försöka framkalla ett ras. Men försöken misslyckades och nu evakuerar man boende för fjärde året i rad. De som evakueras bor i bostadshus och sommarstugor som ligger nära Mannens fot.

Risken för ras är höjd till högsta nivån - "extrem" - och sträckan där tåg passerar fjället är avstängd tills vidare. Fjället Mannen är 1 294 meter högt och ligger på västra sidan av Romsdalen i Rauma kommun. Geologer har fruktat att ett större stenskred kan ske när som helst, men än så länge ligger den instabila delen av fjället kvar där det ligger.