TT-Utrikes

Ny norsk regering - Solberg får majoritet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Regeringsförhandlingarna i Norge är klara: Kristelig Folkeparti (KRF) tar plats i en utökad koalition. Statsminister Erna Solbergs regering får därmed majoritet i stortinget. - Detta är en historisk dag.(TT)

– Detta är en historisk dag. Norge får den första icke-socialistiska majoritetsregeringen sedan 1985, säger Erna Solberg vid en pressträff med de andra partiledarna, enligt nyhetsbyrån NTB.

Trepartiregeringen med Solbergs parti Høyre, högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP) och liberala Venstre har förhandlat om en plattform där även kristdemokratiska KRF ska kunna ingå.

– Många länder upplever instabilitet, men vi har genom bra men tuffa förhandlingar kunnat hitta varandra. Det visar att de fyra partierna har en vilja till att hitta lösningar och nå kompromisser, säger Solberg.

Miljö och abort i fokus

Förhandlingarna mellan partiledningarna drog ut på tiden och så sent som i onsdags rapporterades det hur Venstreledaren Trine Skei Grande stormat ut med sin delegation efter en miljöpolitisk dispyt med Fremskrittspartiet. Där har man nu nått en kompromiss.

– Vi har satt ett ambitiöst mål om att få ned utsläppen i icke-kvotpliktig sektor med 45 procent, säger Skei Grande vid presskonferensen.

Solberg och Høyre försökte också blidka KRF med ändringar i den norska abortlagstiftningen, vilket är en profilfråga för det kristdemokratiska partiet. Även där landade man i något utav en kompromiss, då partierna är överens om att ta bort möjligheten till så kallad tvillingabort.

KRF nära spräcka

Respektive partistyrelse har gett tummen upp till plattformen på torsdagen. I KRF:s fall var det dock med små marginaler - 19 delegater röstade för och 17 emot, rapporterar NRK. I FRP var partistyrelsen däremot helt enig och i Venstre klubbades det igenom med 38 röster mot 7.

Det var i höstas som KRF tog ett beslut inom partiet att söka ett regelrätt samarbete med högerregeringen. Partiledaren Knut Arild Hareide argumenterade dock för ett samarbete för vänsteroppositionen. I och med regeringsbildningen avgår han nu från partiledarposten.