Annons
Nyheter

Kritik mot Trumps retorik: "Kan bli gnistan"

Nordkoreas hot om en attack mot Guam ska tas på allvar, enligt en svensk expert. Samtidigt får USA:s president Donald Trump hård kritik för sitt senaste utfall mot kommunistdiktaturen.(TT)
Publicerad 9 augusti 2017
””

Nordkorea meddelade under natten mot onsdagen att landet överväger en robotattack mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet. Detta bara några timmar efter Trumps besked att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri".

Senare följde Trump upp med ett par Twitterinlägg om att USA:s kärnvapenarsenal är "starkare och mer kraftfull än någonsin tidigare". Förhoppningsvis behöver USA aldrig använda den, tillade han.

Annons

USA:s utrikesminister Rex Tillerson försvarade, under en resa till just Guam, presidents hårda ordval. Den nordkoreanske ledaren förstår inte diplomatspråk, enligt Tillerson.

””

Omfattande reaktioner

De senaste turerna i ordkriget har väckt omfattande internationella reaktioner. Kina har manat till lugn och understrukit att situationen på Koreahalvön är "komplicerad och känslig", och att parterna därför inte bör använda retorik som ökar spänningarna. Frankrike har samtidigt, genom en talesman för regeringen, hyllat Trumps "beslutsamhet" när det gäller Nordkorea, enligt AFP.

En amerikansk kärnvapenexpert som flera gånger har besökt Nordkoreas kärnanläggningar, professor Siegfried Hecker vid Stanford University, säger till nyhetsbyrån AP att han betvivlar att landet verkligen kan nå Guam med sina robotar. Men enligt Niklas Swanström bör uttalandena från Pyongyang tas på allvar.

””

"Oansvarig" retorik

Swanström beskriver utvecklingen när det gäller spänningarna mellan Nordkorea och omvärlden som en negativ spiral. Och han tycker att det var oansvarigt av Donald Trump att använda en så pass hård retorik mot den kommunistiska regimen.

””
””

Även Jerker Hellström, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ser med oro på den upptrappade retoriken mellan länderna.

””
””

Viktig distinktion

Jerker Hellström pekar på att båda parterna talar om hur man kommer att svara på angrepp från den andra sidan, ingen säger att man kommer att slå till först.

””

På hemmaplan får Trumps utfall kritik från både republikaner och demokrater. Den republikanske senatorn John McCain säger i en intervju med radiostationen KTAR att "stora ledare" inte hotar sina fiender om de inte är redo att agera.

Annons

Men det allt hårdare tonläget från amerikanskt håll kan inte bara skyllas på Donald Trump, enligt Niklas Swanström som tycker att retoriken från båda de politiska partierna i USA har blivit mer aggressiv.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons