TT-Utrikes

Mycket på spel när Macron träffar Putin

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Frankrikes president Emmanuel Macron träffar i dag Rysslands dito Vladimir Putin i S:t Petersburg. Högst på dagordningen står det globala kärnenergiavtalet med Iran, kriget i Syrien och konflikten i Ukraina.(TT)

Frankrikes president Emmanuel Macron träffar i dag Rysslands dito Vladimir Putin i S:t Petersburg. Högst på dagordningen står det globala kärnenergiavtalet med Iran, kriget i Syrien och konflikten i Ukraina.

Det är det andra bilaterala mötet parterna emellan och det sker nästan på dagen ett år sedan Putin besökte Macron i Varsailles. Förra veckan besökte Macron Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Europa försöker tillsammans med Moskva rädda det globala kärnenergiavtalet med Iran sedan USA dragit sig ur. Men den gemensamma hållningen när det kommer till Iranavtalet är en avvikelse från de övrigt relativt ansträngda relationerna mellan Ryssland och Europa.

Macron och andra europeiska ledare har kritiserat Putin för hans agerande i Syrienkriget och konflikten i Ukraina, sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.