TT-Utrikes

Mugabe planerar ommöblering i regeringen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Zimbabwes president Robert Mugabe överväger en regeringsombildning i nästa vecka. Beskedet, som 93-åringen gav på ett möte med regeringspartiet Zanu-PF:s ungdomsförbund, kommer samtidigt som en maktkamp pågår inom partiet om vem som ska efterträda honom.(TT)

Zimbabwes president Robert Mugabe överväger en regeringsombildning i nästa vecka. Beskedet, som 93-åringen gav på ett möte med regeringspartiet Zanu-PF:s ungdomsförbund, kommer samtidigt som en maktkamp pågår inom partiet om vem som ska efterträda honom.

Den senaste regeringsombildningen gjordes i september 2015 när Mugabe gjorde sig av med anhängare till den tidigare vicepresidenten Joice Mujuru. Hon avskedades av Mugabe i december 2014, anklagad för att ha försökt störta honom.

Nuvarande vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, en stark kandidat till att ta över efter Mugabe, sade i torsdags att han i augusti hade blivit förgiftad och tvingades att flyga till Sydafrika för att få vård. Uttalandet ledde till en skarp reprimand från presidenthustrun Grace Mugabe.

Zanu-PF är delat i två läger, ett som stöder Mnangagwa och ett annat som vill se Grace Mugabe som nästa partiledare och president.