TT-Utrikes

Mueller tillbakavisar uppgifter om Cohen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den särskilde åklagaren Robert Muellers stab tillbakavisar nyhetssajtens Buzzfeeds uppgifter om att president Trump skulle ha beordrat sin tidigare advokat att ljuga inför kongressen. "En stor dag för vårt land! ", twittrar Trump.(TT)

Uttalandet från Robert Mueller, som leder Rysslandsutredningen i USA, och hans stab är både sällsynt och överraskande. Där tillbakavisas de uppgifter nyhetssajten Buzzfeed kom med på fredagen, rörande president Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen och hans vittnesmål inför kongressen 2017.

– Buzzfeeds beskrivning av specifika uttalanden till den särskilde åklagaren och beskrivningar av dokument och vittnesmål som utredningen fått angående Michael Cohens vittnesutsaga till kongressen är inte korrekta, säger talespersonen Peter Carr.

"Uppmaning från Trump"

Enligt Buzzfeeds uppgifter skulle president Donald Trump ha uppmanat sin dåvarande advokat Michael Cohen att ljuga om ett byggprojekt i Moskva under presidentvalkampanjen 2016. Buzzfeed har uppgivit att de fått informationen från två källor med insyn i Rysslandsutredningen.

Robert Mueller och hans medarbetare utreder eventuell rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva inför valet.

Trumps nuvarande advokat Rudy Giuliani har kallat Buzzfeeds uppgifter för kategoriskt falska, och Vita huset har avfärdat dem som "löjliga". Michael Cohen, som länge fungerade som Trumps högra hand, dömdes i fjol till tre års fängelse för bedrägeri och mened för oegentligheter i samband med valkampanjen.

"Ljuger för att korta sitt fängelsestraff!", twittrar Trump angående sin tidigare advokat.

Försvarar uppgifterna

Buzzfeeds chefredaktör säger sig stå bakom nyhetssajtens uppgifter.

"Vi står bakom vår rapportering och våra källor, och uppmanar den särskilde åklagaren att klargöra vad det är han tillbakavisar", kommenterar chefredaktören Ben Smith på Twitter.

Demokraterna kommer att utreda Buzzfeeds uppgifter vidare i samband med den utredning om Trumps Moskvaaffärer som pågår, säger underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff.