Annons
Nyheter

Motstånd kan stoppa främlingsfientlighet

Det går att stoppa populistiska politiker som vill inskränka mänskliga rättigheter, men det kräver att någon står upp för dessa värden, slår Human Rights Watch (HRW) fast. HRW har i sin årsrapport granskat hur de mänskliga rättigheterna mår i över 90 länder världen över.(TT)
Publicerad 18 januari 2018

HRW har i sin årsrapport granskat hur de mänskliga rättigheterna mår i över 90 länder världen över.

"Det senaste året har visat vikten av att kämpa mot hotet från demagoger och deras hårda politik", skriver människorättsorganisationens ordförande Kenneth Roth i rapporten.

Annons

En annan strategi

Politiska ledare som står upp för minoriteter och för demokratin kan minska populisters inflytande, medan en hukning inför budskap om hat och exkludering bara hjälper dessa att blomstra, konstaterar HRW.

Frankrike lyfts fram som ett exempel på ett land där den politiska ledningen framgångsrikt motarbetat främlingsfientlighet. President Emmanuel Macron gick emot den invandringsfientliga kampanjen från partiet Nationella fronten, som leds av Marine Le Pen, konstaterar Roth. Politiker i Österrike och Nederländerna antog en annan strategi och anpassade budskapet i en mer främlingsfientlig, invandringsfientlig och antimuslimsk riktning.

Måste försvara oss

Organisationen tar upp kritiken mot USA:s president Donald Trumps politik, gatuprotesterna mot president Nicolás Maduro i Venezuela och Metookampanjen som bevis på att motståndet finns och är nödvändigt.

I länder som slår ner inhemskt motstånd och slutar lyssna på internationell kritik går utvecklingen för mänskliga rättigheter åt fel håll, enligt HRW, och nämner Turkiet, Egypten och Kina.

"Den viktigaste lärdomen från året som gått är att mänskliga rättigheter kan skyddas från populismen. Det som behövs är att vi försvarar oss i stället för att ge upp, att vi ropar efter handling i stället för att skrika i förtvivlan", skriver Kenneth Roth.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons