TT-Utrikes

Mördad man hittad efter 32 år

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kvarlevorna efter en man har hittats i en skog i Frankrike. Han dödades 1985 av en extremistgrupp under konflikten i Nordirland.(TT)

– Vi letade efter Seamus Ruddy, och vi hittade honom, säger en talesperson för den kommission som arbetar med att hitta 16 personer som ska ha förts bort och mördats under den långdragna konflikten.

Kvarlevorna hittades i lördags söder om Rouen i nordvästra Frankrike, och identifierades med hjälp av tandkort och dna.

Irländska nationella befrielsearmén (INLA), som bröt sig ur Irländska republikanska armén (IRA) och utvecklades till en hänsynslös gerillagrupp, tog 1995 på sig mordet. IRA har tagit på sig 13 av de 16 försvinnandena.

Den 33-årige mannen arbetade som lärare i Paris när han försvann. Enligt uppgift i medier ska han ha varit medlem i INLA, och mördades efter ett bråk kring vapensmuggling.

Kommissionen som upprättades efter fredsavtalet 1998 fick året därpå information om att hans kropp var begraven i den franska skogen, men fann inget då. Men efter en ny sökomgång i området hittades hans kvarlevor.

– När familjen blir äldre känns det allt viktigare att vi nu kan få hem honom, och få ett avslut på det här, säger Ruddys syster Anne Morgan till BBC.

Under konflikten i Nordirland, som bottnade i frågan om regionen skulle tillhöra Storbritannien eller Irland, dödades omkring 3 500 personer.