Annons
Nyheter

Het debatt om asylpolitik på EU-toppmöte

Hård strid och mycket känslor väntas när EU-ländernas ledare pratar flykt och migration på EU-toppmötet i Bryssel. Värden, rådsordförande Donald Tusk, har lyckats reta upp en rad länder rejält, däribland Sverige.(TT)
Publicerad 14 december 2017

Redan innan Donald Tusk inför toppmötet varslade om att han är beredd att slopa idén om tvingande flyktingkvoter i EU var enigheten i migrationspolitiken lika med noll bland EU-ledarna.

Sverige och flera andra länder ser det som att Tusk har valt sida och ställer sig bakom de länder som vägrar att acceptera bindande kvoter i asylmottagningen, främst Polen och Ungern.

””
””
””
Annons

Spänd middag

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel tänker protestera mot Tusk under torsdagskvällens middag, då migrationspolitiken ska diskuteras, dock utan att några hårda beslut ska fattas.

De nej-sägande länderna står dock på sig, och vädrar morgonluft.

””

Ungerns premiärminister Viktor Orbán berättar att Visegrad-länderna - Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien - har enats om att bidra med motsvarande runt 350 miljoner kronor för att hjälpa flyktingar och migranter utanför unionen.

"Öst mot väst"

Donald Tusk har själv konstaterar att frågan har blivit känslig.

””

Innan de tog tag i migrationen passade EU-ledarna för övrigt på att bland annat välkomna det nya militärsamarbetet Pesco och ge klartecken för att förlänga de ekonomiska sanktioner mot statskontrollerade ryska företag som införts med anledning av kriget i östra Ukraina.

Euro och brexit

Toppmötet avslutas på fredagen - även om det då egentligen är två helt nya separata möten som äger rum.

Först håller euroländerna ett toppmöte dit alla länder som är med i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt också bjudits in - samt även Tjeckien och Kroatien. I praktiken har det inneburit att alla länder utom det snart EU-lämnande Storbritannien kommer att vara med för att diskutera hur det ekonomiska samarbetet ska fungera framöver och planerna på att exempelvis införa en gemensam "eurofinansminister".

Annons

Därefter möts exakt samma länder igen - fast nu i egenskap av de 27 som blir kvar i EU efter det brittiska utträdet. På programmet då står att formellt ge klartecken för att inleda nästa fas i brexitförhandlingarna, om övergångsregler och framtida handelsrelation.

Ingen väntas ha några invändningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons