TT-Utrikes

Migranter korsar gränsflod på väg in i Mexiko

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hundratals centralamerikanska migranter har tagit sig olagligt över gränsen från Guatemala in i Mexiko, i försöken att så småningom nå USA. Samtidigt väntar andra vid gränsen på att få humanitära visum.(TT)

Många av migranterna, som är en del av en stor karavan på över 2 000 personer, har tröttnat på att vänta på att få humanitära visum till Mexiko och turas om att i grupper korsa gränsfloden Suchiate nära staden Hidalgo, rapporterar AFP.

Samtidigt väntar andra på bron över floden på att få sina dokument och kunna ta sig in i landet på laglig väg, sedan myndigheterna börjat sätta upp gränskontroller för att registrerar migranterna.

– Vi informerar alla om att de måste följa landets lagar, säger biträdande migrationsminister Alejandro Encinas.

Mexiko erbjuder migranterna humanitära visum som ger dem rätten att arbeta och få grundläggande hälso- och sjukvård i Mexiko. Hittills har runt 1 000 migranter nappat på erbjudandet, medan hundratals andra avfärdat det på grund av väntetiden på fem dagar för att få visumet.

– Många av oss är inte intresserade av att vänta fem dagar. Vårt mål är att nå USA, säger Alma Mendoza, en sjuksköterska med tre barn.

Mexiko erbjuder migranterna att stanna i landet i ett år. President Andrés Manuel López Obrador har lovat en humanitär behandling av migranter, men försöker samtidigt reducera migrantflödet till gränsen för att hålla sig på god fot med USA:s president Donald Trump.