TT-Utrikes

Oppositionsledaren vann Ghanavalet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Oppositionsledaren och tidigare utrikesministern Nana Akufo-Addo har utropats till segrare i presidentvalet i Ghana. - Det är min plikt och mitt privilegium att tillkännage att Nana Akufo-Addo har valts till president i Ghana, säger Charlotte Osei vid valkommissionen enligt Reuters.(TT)

– Det är min plikt och mitt privilegium att tillkännage att Nana Akufo-Addo har valts till president i Ghana, säger Charlotte Osei vid valkommissionen enligt Reuters.

Avgående president John Mahama gratulerade sin motståndare till segern på fredagen, uppger en partiföreträdare för nyhetsbyrån AFP.

Redan under torsdagen gick oppositionspartiet NPP ut och förklarade Nana Akufo-Addo som vinnare efter valet i onsdags. Mahama manades att ge upp. Men presidenten svarade då enligt Reuters att det är oansvarigt att ta ut något i förskott, och varnade för oroligheter i landet om man inte inväntar det slutliga resultatet av rösträkningen.

Ghanas valmyndighet har än så länge bara publicerat resultat från några tiotal av de 275 valkretsarna, siffror som inte anses kunna användas för att bedöma slutresultatet. Om ingen får mer än 50 procent går de två främsta kandidaterna till en andra omgång.

Valmyndigheten har nu lovat att presentera ett officiellt resultat på fredagskvällen.

Beskedet om Akufo-Addos valvinst fick hans anhängare att fira med dans och fyrverkerier på gatorna i huvudstaden Accra.

Dramat påverkar hela Västafrika. De tidigare relativt stabila grannländerna i norr, Mali och Burkina Faso, är nu präglade av svåra konflikter. Samtidigt väcker det hopp i regionen att Yahya Jammeh, hårdför och långvarig ledare i Gambia, till allmän förvåning utan prut i förra veckan erkände sig besegrad efter valet där.