TT-Utrikes

Marockos kung benådar protesterande

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Marockos kung Mohammed VI benådar över tusen personer som suttit gripna för att ha deltagit i protester i den oroliga Rif-regionen i norra delarna av landet, meddelar justitiedepartementet.(TT)

Marockos kung Mohammed VI benådar över tusen personer som suttit gripna för att ha deltagit i protester i den oroliga Rif-regionen i norra delarna av landet, meddelar justitiedepartementet.

Totalt gäller beslutet 1 178 frihetsberövade personer, och enligt justitiedepartementet gäller benådningarna individer som inte begått brott och som inte varit inblandade i allvarliga handlingar.

Rif är en berber-dominerad region. Oroligheterna bröt ut hösten 2016 efter att en fiskförsäljare krossades i en sopbil. Protesterna efter hans död växte sedan till en bredare social rörelse med namnet Al-Hirak al-Shaabi, med krav på arbete, utveckling och slut på korruptionen.

En advokat som representerar de frihetsberövade demonstranterna säger att beslutet är positivt men inte tillräckligt, och kräver att alla som frihetsberövats ska släppas.