TT-Utrikes

Larm om många tjuvjagade elefanter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kvarlevor efter 90 elefanter har siktats i Botswana de senaste månaderna. Forskare från Elephants without borders har sett de döda elefanterna när de skulle kartlägga beståndet. Enligt djurrättsorganisationen har de skjutits nära vattenhål i Okavangodeltat i norra delen av landet.(TT)

Enligt djurrättsorganisationen har de skjutits nära vattenhål i Okavangodeltat i norra delen av landet. Tjuvjägarna antas ha varit ute efter elfenben.

– Vi inledde vår undersökning den 10 juli och har hittat 90 skelett sedan dess. Vi hittar nya varje dag, säger organisationens chef Mike Chase.

Enligt Chase har elefanternas huvuden huggits itu för att tjuvjägarna skulle komma åt deras betar.

– Det här är det största fallet av tjuvskytte av elefanter jag har sett eller läst om i Afrika, säger Chase, som kopplar ihop händelserna med att Botswanas viltvårdsvakter sedan några månader inte längre är beväpnade.

Botswanas regering beskriver i ett Twitterinlägg uppgifterna som överdrivna, och uppger att en del av djuren dött av naturliga orsaker.

Men turismminister Tshekedi Khama bekräftar "en jättelik oro" kring tjuvjakten.

– Jag är medveten om att det är tvåsiffriga antal, för Botswana är det mycket.

Enligt Mike Chase vänder sig tjuvjägarna nu mot Botswana, eftersom bestånden är så hårt åtgångna i grannländerna Zambia och Angola.

Antalet elefanter i Afrika har minskat från 525 000 till 415 000 de senaste tio åren. Botswana är det land som har störst population, 135 000 djur.