TT-Utrikes

Många afghanska soldater döda i attack

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Talibaner förklädda i afghanska arméuniformer har attackerat en militärbas i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Många afghanska soldater ska ha mist livet i attacken. Angreppet varade i flera timmar, men var över tidigt på fredagskvällen, enligt en militärtalesman i Washington.(TT)

Angreppet varade i flera timmar, men var över tidigt på fredagskvällen, enligt en militärtalesman i Washington. Uppgifterna om förluster varierade. Enligt den amerikanska talesmannen ska det ha rört sig om ett 50-tal döda och skadade. En icke namngiven afghansk källa uppger för Reuters att över 20 soldater dödats och ett 50-tal skadats.

Talibaner kunde ta sig in på området i två militärfordon, sedan de uppgett för vakterna att de medförde sårade soldater och därför måste släppas igenom snabbt. Inne på basen angrep de soldater som kom ut från fredagsbönen i moskén, säger Nasratullah Jamshidi, afghansk armétalesman. Alla angripare ska ha dödats eller tagits till fånga.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid säger att rörelsens krigare utlöste en explosion, vilken tillät beväpnade självmordsbombare med vapen att tränga in på basen. "Våra stridande har tillfogat den afghanska armén stora förluster", sade han.

På basen i Mazar-i-Sharif finns ett antal utländska soldater som ingår i den Natoledda styrkan som har till uppgift att utbilda afghanska soldater. Det finns inga uppgifter om att amerikanska eller andra utländska soldater ska ha berörts av angreppet.

Försvarsmakten uppger för TT att inga svenska soldater finns på den angripna basen.