Annons
Nyheter

Man anmälde våldtäkt - blev själv fängslad

Brottsoffer flyttas till de anklagades bänk när Tunisien tillämpar sin omdiskuterade lag som kriminaliserar homosexualitet. Lagen liknar den i andra länder i regionen, där homofobin och diskrimineringen är utbredd. Ändå ser hbtq-aktivister försiktiga tecken på förändring.(TT)
Publicerad 19 februari 2019

När "Anas", som han kallas i tunisiska medier, gick in på polisstationen i den tunisiska staden Sfax en januarikväll var det för att anmäla att han hade blivit gruppvåldtagen, misshandlad och rånad av två män.

I stället blev â??Anas" själv åtalad för sodomi, och den 11 februari dömdes han av domstolen i Sfax till åtta månaders fängelse. Under utredningen tvingades han bland annat genomgå en så kallad analundersökning.

Annons

Undersökningarna används rutinmässigt hos den tunisiska polisen trots skarp internationell kritik - bland annat från FN.

””

Lagförslag ratades

Fallet kastar nytt ljus över den omstridda paragraf 230 i Tunisiens straffbalk, formulerad år 1913 av den franska kolonialmakten, där homosexualitet bestraffas med upp till tre års fängelse.

Lagen skapade debatt senast i juni 2018, när en kommission - upprättad av Tunisiens president Beji Caid Essebsi - föreslog att den skulle skrivas om.

Men kommissionens rapport väckte protester bland konservativa grupper, och något lagförslag lades aldrig fram av presidenten. I stället blev 2018 året då rekordmånga dömdes för brott mot paragraf 230 i Tunisien, enligt Shams.

””

Hatbrott mot ung student

Domen sammanfaller med ett våldsamt hatbrott som skakat grannlandet Algeriet.

Kvällen den 10 februari påträffades en ung läkarstudent död i sin lägenhet på ett av huvudstaden Algers universitetscampus. Hans hals var avskuren, och på väggen hade orden "han är gay" skrivits i mannens eget blod.

Dagen därpå marscherade hundratals studenter på campus i protest mot dådet.

I en kommuniké publicerad på sin Facebooksida beskyller den algeriska hbtq-organisationen Alouen landets regim för att underblåsa homofoba strömningar.

Annons

De hänvisar bland annat till Algeriets premiärminister Ahmed Ouahiya, som i en intervju med en tysk journalist duckade frågan om hatbrott mot homosexuella i landet genom att svara: "Algeriet har sina traditioner".

"Vi ser en institutionaliserad homofobi som banaliseras mer och mer. Politikerna är de verkliga förövarna", skriver organisationen.

Hbtq-aktivister tar plats

Men där den politiska viljan saknas, ökar i stället hbtq-aktivismens synlighet i regionen.

I Marocko, där homosexualitet bestraffas med upp till tre års fängelse, har internet kommit att bli en fristad för de som avviker från normen. Det senaste året har flera uppmärksammade videor spridits på sociala medier, där marockanska hbtq-personer öppet berättar om sin identitet.

Hajar el Moutaouakil valde att delta i en sådan video, med ansikte och namn.

””

Mounir Baatour ser en liknande trend i Tunisien. 2018 lanserade hans organisation Tunisiens första radiostation helt och hållet för hbtq-personer. Stationen har mottagit dödshot och tvingas sända från hemlig adress.

De starka reaktionerna är ett naturligt bakslag på en positiv förändring, resonerar han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons