TT-Utrikes

Maduro: Stor seger för regeringen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det styrande socialistpartiet i Venezuela vann minst 300 av de 335 borgmästarplatserna som stod på spel, uppger president Nicolás Maduro, långt innan valresultatet är färdigräknat. När rösterna från 42 av områdena var räknade hade socialisterna vunnit 41 av dem, enligt valmyndigheten.(TT)

När rösterna från 42 av områdena var räknade hade socialisterna vunnit 41 av dem, enligt valmyndigheten.

Maduro hävdar att valdeltagandet var rekordstort för kommunala val.

Tre stora oppositionspartier bojkottade valet då de anser att myndigheterna står på regerande socialistpartiets sida.

Som en följd av bojkotten kan Maduro ha fått ett bättre valresultat. Enligt presidenten kommer de tre partierna inte att kunna delta i nästa års presidentval eftersom de inte var med i kommunalvalen under söndagen.

– Om de inte vill ha val, vad gör de då? Vad är alternativet? Inbördeskrig? sade en uppretad Maduro när han röstade på söndagen.

– De kommer att försvinna från den politiska kartan.

Det spekuleras i om presidentvalet, som vanligtvis hålls i december månad, kommer att tidigareläggas till någon gång under första halvåret 2018. Det skulle i så fall ge oppositionen kort tid att enas.

Då oppositionens två mest populära ledare inte kan ställa upp, Leopoldo López är satt i husarrest och Henrique Capriles är förbjuden att delta i presidentvalet, kan det bli svårt att hitta en populär central person.