TT-Utrikes

Macron vill ha dialog efter bensinprotester

TT-Utrikes Artikeln publicerades

De franska bensinprotesterna har utvecklats till demonstrationer mot Emmanuel Macron. Två människor har dött och över 500 har skadats. Macron efterlyser dialog för att kunna förklara sin ståndpunkt.(TT)

Bakgrunden till protesterna är missnöje med höga diesel- och bensinpriser, men rörelsen har växt till en allmän protest mot Emmanuel Macron som beskylls för att klämma åt låginkomsttagare och sänka skatterna för de rika. Gräsrotsrörelsen har fått stöd från politiker på både höger- och vänsterkanten.

– Det handlar om mycket mer än bara bränsle, säger en demonstrant till nyhetsbyrån AFP.

Två döda

Under helgen blockerade hundra tusentals människor trafiken i rondeller, motorvägar och infarter till städer. På tisdagen avlägsnade polis ett stort antal demonstranter och protesterna avtog.

Två människor har dött i olyckor i samband med protesterna. En 37-årig motorcykelförare avled sedan han blivit påkörd av en lastbil som gjort en u-sväng för att undvika en vägspärr och en 63-årig kvinna dog när en bilförare fick panik på protesternas första dag. Runt 530 personer har skadats, 17 av dem allvarligt.

Stort åtgärdspaket

President Emmanuel Macrons regering har svurit att inte backa från prishöjningarna för att få folk att i högre grad välja bort bilen. Presidenten själv har inte för vana att vika sig för opinionen, men nu efterlyser han mer dialog för att förklara de höjda diesel- och bensinpriserna.

Regeringen har presenterat ett åtgärdspaket på 500 miljoner euro för långinkomsttagare, med bland annat skrotpremier för köp av miljövänligare fordon.

Nya protester planeras till helgen.

– Den här rörelsen tappar inte farten. Det är färre människor här för att folk måste arbeta. Men vi är organiserade, sade lantbruksarbetaren Olivier Garrigues vid en protest i södra Frankrike på tisdagen.