TT-Utrikes

Trump trilsk om Iran trots mys med Macron

TT-Utrikes Artikeln publicerades

De kindpussades, kramades och höll händer om vartannat. Men trots tre dagar i Washington tycks Frankrikes president Emmanuel Macron inte ha övertygat sin amerikanske kollega Donald Trump om att bevara Iranavtalet.(TT)

Macron tror själv att Trump kan komma att överge överenskommelsen "av inrikesskäl". Det sade han under en presskonferens sent på onsdagen, som markerade slutet på hans tredagarsresa i USA.

– Den rationella analysen av alla president Trumps uttalanden leder mig inte till att tro att han kommer att göra allt för att stanna (kvar i avtalet), sade Macron enligt AFP.

Macron försäkrar samtidigt att han kommer att fortsätta försvara uppgörelsen, som syftar till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen i utbyte mot sanktionslättnader. USA:s president gör en ny bedömning av hur avtalet fungerar var tredje månad, och den 12 maj är det dags igen.

Närkontakt

Tidigare under det franska besöket prisade de båda ledarna vid flera tillfällen sin personliga relation, illustrerad av flera kindpussar, omfamningar och gester som en där Trump med glatt humör borstade bort vad han beskrev som lite mjäll från Macrons axel. Presidenterna har förutom arbetsmöten i Vita huset bland annat ätit middag och planterat ett träd tillsammans.

Men när Macron höll sitt tal inför USA:s kongress på onsdagen rev han framför allt ner applåder från Trumps motståndare.

Merkel på tur

Presidenten uppmanade USA att förkasta vad han beskrev som inskränkt nationalism och slog ett slag för frihandel, en tydlig passning mot Trumps nya tullar på stål och aluminium.

– USA skapade multilateralism. Nu måste ni hjälpa till att bevara och uppfinna det på nytt, sade Macron.

Han betonade även vikten av att bekämpa miljöhot och sade sig vara övertygad om att USA så småningom kommer att ansluta sig till Parisavtalet igen.

På fredag anländer Tysklands förbundskansler Angela Merkel till Vita huset för ett möte med Donald Trump. Även hon väntas trycka på för att rädda Iranavtalet och uppnå ett undantag för EU från ståltullarna.