TT-Utrikes

HD i Brasilien säger nej till Lula

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den forne presidenten Lula da Silva får inte ställa upp i presidentvalet om en månad, enligt ett beslut från en domare i Brasiliens högsta domstol. Valdomstolen TSE har underkänt Lulas kandidatur eftersom han är dömd för korruption, men politikern gick vidare till HD, som nu avslår överklagan.(TT)

Den forne presidenten Lula da Silva får inte ställa upp i presidentvalet om en månad, enligt ett beslut från en domare i Brasiliens högsta domstol.

Valdomstolen TSE har underkänt Lulas kandidatur eftersom han är dömd för korruption, men politikern gick vidare till HD, som nu avslår överklagan. Trots att han avtjänar ett 12-årigt fängelsestraff har partiet registrerat honom som kandidat, och sagt att Lula är oskyldig.

Lula, som styrde landet 2003-2010, är väldigt populär, och mycket tyder på att han skulle vinna om han fick ställa upp. Han har stöd hos 39 procent av befolkningen, enligt ett opinionsinstitut. Den populistiske högerpolitikern Jair Bolsonaro ligger näst bäst till, med 19 procents stöd.