TT-Utrikes

Förlängt fängelsestraff för Lula da Silva

TT-Utrikes Artikeln publicerades

I ett rejält nederlag för Brasiliens populäre expresident Lula da Silva fastslås att korruptionsdomen mot honom står fast. Fängelsestraffet höjs dessutom från drygt nio till tolv år, skriver flera medier. Utslaget i domstolen försämrar Lula da Silvas chanser att ställa upp i presidentvalet.(TT)

Appellationsdomstolens beslut att domen förra året, där det konstaterades att Lula tagit mot stora belopp i mutor av ett byggbolag, är korrekt kom efter flera timmars förhandling.

Expresidenten anlände på tisdagskvällen, lokal tid, till Porto Alegre i södra Brasilien där domen mot honom förkunnades. Lula da Silvia deltog där i en demonstration tillsammans med sina anhängare på platsen Esquina democrática i stadens centrum.

Stort säkerhetspådrag

Lula vägrar ge upp sin kamp, var budskapet.

Ett stort säkerhetspådrag fanns på plats och militärpolis stod posterade utanför domstolen i Porto Alegre för att undvika oroligheter i samband med domen, rapporterar brasilianska medier.

Samtidigt som Arbetarpartiets anhängare anordnade demonstrationer på olika håll, till stöd för Luiz Inácio Lula da Silva - som var Brasiliens president i två omgångar 2001-2011 - höll aktivister på högerkanten sina egna demonstrationer mot honom.

Men när domstolens besked kom befann sig Lula da Silvia långt från Porto Alegre - i Säo Paolo, där han talade till sina anhängare.

I juli i fjol dömdes Lula da Silva, grundare av Arbetarpartiet PT och av många brasilianer betraktad som något av en landsfader, till nio och ett halvt års fängelse för korruptionsbrott. Appellationsdomstolens utslag kan vara avgörande för Lulas chanser att ställa upp i presidentvalet i oktober. Om domen mot honom däremot hade rivits upp skulle inga hinder funnits för honom att ställa upp i valet.

En sista chans

Nu när domen står fast förhindrar det honom från att kandidera, eftersom en federal lag omöjliggör en kandidatur. Men samtidigt ger brasiliansk lagstiftning och rättspraxis visst utrymme för en annan tolkning vilket skulle kunna göra det möjligt för Lula da Silva att ändå ställa upp - om han ännu en gång överklagar domen och förutsatt att valmyndigheterna tillåter det tills en högre instans har tagit ställning i målet.

– Inom PT ses det här som något av den sista striden. Och om Lula fälls har Arbetarpartiet ingen plan B och man har inte ens utsett någon annan kandidat som kan ta hans plats. Det måste ses i ljuset av den starka ställning som Lula har inom partiet som dess ständige främste ledare, sade Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet, innan domstolens besked kom.