TT-Utrikes

Oklart om angrepp mot flygplats i Damaskus

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den internationella flygplatsen i Syriens huvudstad i Damaskus utsattes för luftangrepp på söndagen, skrev den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Flera fientliga mål i luften påstods ha skjutits ned.(TT)

Den internationella flygplatsen i Syriens huvudstad i Damaskus utsattes för luftangrepp på söndagen, skrev den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Flera fientliga mål i luften påstods ha skjutits ned. Sedan togs dock uppgiften bort, och enligt en källa på flygplatsen attackerades inte flygplatsen, skriver Sana.

Ljudet av explosioner och luftvärnseld ska dock ha hörts i området, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar konflikten från Storbritannien.

Enligt SOHR är det - om det skulle visa sig att det faktiskt handlat om en attack - de första robotangreppen mot Syrien sedan det avancerade ryska luftförsvarssystemet S-300 installerats i landet. Det skedde sedan ett ryskt plan sköts ned av syriskt luftvärn i samband med ett israeliskt angrepp i september, då 15 ryssar omkom.

Ryssland lade skulden på Israel och hävdade att dess stridsflygplan använt det ryska planet som sköld vid attacken, ett påstående som tillbakavisats av Israel.