TT-Utrikes

Ledtrådar om mystisk spökbåt i Myanmar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Myanmariska myndigheter har sökt igenom ett övergivet containerfartyg som i veckan dök upp utanför landets kust. Det var lokala fiskare som först upptäckte det rostiga fartyget, med namnet "Sam Rataulangi PB 1600", när det drev vind för våg i Martaban-bukten drygt en mil utanför storstaden Rangoon.(TT)

Myanmariska myndigheter har sökt igenom ett övergivet containerfartyg som i veckan dök upp utanför landets kust.

Det var lokala fiskare som först upptäckte det rostiga fartyget, med namnet "Sam Rataulangi PB 1600", när det drev vind för våg i Martaban-bukten drygt en mil utanför storstaden Rangoon.

Skeppet - som mäter 177 meter och väger 26 500 ton - var Indonesien-flaggat men kom varken lastat med varor eller besättning, konstaterade polisen.

Genom radarinformation kunde man senare identifiera en annan båt som färdades i bukten vid samma tidpunkt. I förhör med den indonesiska besättningen har det framkommit att de varit på väg att dumpa fartyget vid ett båtskrotarvarv i Bangladesh. På grund av dåligt väder brast bogserkablarna varpå de tappade kontrollen över fartyget, enligt ett uttalande på Facebook från den myanmariska marinen.

Gamla otjänliga fartyg i regionen får ofta möta sitt öde på de blomstrande båtskrotarna i länder som Bangladesh och Indien. Varven är kontroversiella på grund av hårda arbetsförhållanden och utsläpp av blyfärg och andra giftiga ämnen.