TT-Utrikes

Motivet till Las Vegas-dådet ännu oklart

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Fem dagar efter den dödligaste masskjutningen i USA:s moderna historia famlar myndigheterna fortfarande efter gärningsmannens motiv. Polisen avfärdar att någon annan skulle ha funnits på hotellrummet när Stephen Paddock avlossade sina dödliga skott.(TT)

– Vi har fortfarande inget klart motiv eller orsak till varför, säger Kevin McMahill vid Las Vegas-polisens presskonferens.

Tidigare rapporterade NBC News med hänvisning till poliskällor att det finns tecken som skulle kunna tyda på att någon annan vistats på det hotellrum som den 64-årige gärningsmannen hyrde på hotellet Mandalay Bay.

En mobilladdare som hittats passar inte till någon av de två telefoner som tillhör Stephen Paddock. Samtidigt visar data från hotellets garage att under den tid hans bil var borta så användes ett av hans nyckelkort för att låsa upp rummet.

McMahill säger att polisen inte tror att någon annan visats på rummen när skotten avlossades,

Hittade sprängämnen

Det finns tecken på att Stephen Paddock planerat fler dåd. Polisen utreder misstankar om han kan ha tänkt arrangera en bilbomb, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till en poliskälla.

I hans bil, som stod parkerad vid Mandalay Bay, hittades mer än 20 kilo av sprängämnet Tannerite och ammoniumnitrat, en typ av gödningsmedel som kan användas för att framställa sprängämnen.

– De här sprängmedlen, det är den kusliga biten, Vad skulle han göra med dem? Jag menar, du köper inte bara dem och lämnar dem i bilen utan att ha en plan för dem, säger Art Roderick, tidigare hög chef för myndigheten US Marshals Service, till nyhetskanalen CNN.

Sköt mot bränsletank

Det har också visat sig att Paddock inte bara sköt mot besökarna på musikfestivalen. han ska också ha siktat på bränsletankar vid McCarran-flygplatsen i närheten. En cistern träffades av två skott, varav ett gick igenom det yttre höljet, rapporterar CNN.

Någon fara för att flygbränslet skulle ha exploderat eller börjat brinna var det inte, enligt flygplatsens Facebooksida.

Tidigare har polisen avslöjat att Paddock verkar ha undersökt möjligheter till andra skjutningar mot musikfestivaler, i Boston och Chicago.