TT-Utrikes

Uppgifter om 220 drunknade migranter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den libyska kustbevakningen har plockat upp 443 migranter från tre uppblåsbara båtar på Medelhavet. Men uppgifter från överlevande talar enligt FN för att omkring 220 människor drunknat de senaste dagarna.(TT)

Människor som FN:s flyktingorgan UNHCR har talat med säger att bara fem personer överlevde när en båt med 100 migranter ombord kapsejsade på torsdagen. Samma dag ska en annan gummibåt ha sjunkit med 130 människor ombord, varav cirka 70 omkom. I en annan tragedi, på onsdagen, omkom över 50 personer, enligt överlevare.

"UNHCR är bestört över det ständigt ökande antalet flyktingar och migranter som förlorar sina liv till havs och manar till akuta internationella åtgärder för att stärka säkerheten vid sjöinsatser av alla relevanta och kapabla aktörer, däribland frivilligorganisationer och kommersiell sjöfart över hela Medelhavet", skriver UNHCR i ett uttalande.

Havererade motorer

Den libyska kustbevakningen uppger samtidigt att den plockade upp 443 migranter från tre uppblåsbara båtar på Medelhavet på torsdagen.

Kustbevakningens talesperson Ayoub Qassem uppger att 301 personer - varav 46 barn - först togs upp från två båtar.

– Motorerna på de två båtarna slutade fungera mitt på havet, säger Ayoub Qassem.

Migranterna från dessa två båtar kommer från tolv afrikanska länder söder om Sahara.

8 000 bara i år

Därefter påträffades en annan skadad båt med 142 migranter. I samband med den räddningen hittades också tre döda människor i vattnet.

Många migranter ger sig av från Libyen på sin väg över havet mot Europa. Antalet som lyckas ta sig över har dock minskat kraftigt sedan juli i fjol sedan libyska kustbevakningen blivit mer aktiv med stöd av EU.

Enligt UNHCR har libyska kustbevakningen återfört över 8 000 migranter från havet till landets kust bara i år.