TT-Utrikes

Kuba löser det mesta med kondom

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Man tager vad man haver. Och har man inte ballonger, flöten och hårsnoddar kan man till exempel ta kondomer. På Kuba har preventivmedlen fått oanade användningsområden. Årtionden av sanktioner gör att butikshyllorna på Kuba ofta gapar tomma. Men kondomer finns det gott om.(TT)

Årtionden av sanktioner gör att butikshyllorna på Kuba ofta gapar tomma. Men kondomer finns det gott om. De är gjorda i starkt och tåligt material, och dessutom subventionerade av regeringen och billiga i inköp.

– Vi kan inte låta kunderna gå härifrån upprörda över att vi inte kunnat göra något för att vi saknar redskapen, säger Sandra Hernandez, hårstylist som använder kondomer som hårsnoddar.

Kondomerna kan användas vid alla tillfällen. På barnkalas och konserter seglar uppblåsta kondomer festligt i luften.

Längs kusten guppar flöten gjorda av luftfyllda kondomer. På så sätt kan fiskarna kasta sina krokar längre ut i vattnet, utan att trotsa de strikta gränskontrollerna som tvingar dem att hålla sig nära land.

Mest uppfinningsrik är kanske vinmakaren Orestes Estevez, som trär kondomer över flaskor med druvsaft. Kondomerna fylls med gas när jäsningen börjar och när de spricker är processen klar.

– Det ökar alkoholhalten och förbättrar jäsningsprocessen, försäkrar Estevez.