TT-Utrikes

Två döda i skalv i Nya Zeeland

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En flodvåg på omkring en meter slog in mot Sydön i Nya Zeeland på söndagen efter en kraftig jordbävning och flera efterskalv. Två personer omkom i skalvet enligt premiärminister John Key.(TT)

Det första skalvet, med magnituden 7,8, hade sitt epicentrum omkring 90 kilometer nordost om staden Christchurch, med omkring 350 000 invånare.

Skalvet utlöste en flodvåg på omkring en meter på Sydöns nordöstra kust. Myndigheterna uppmanade alla som befann sig i närheten av havet att ta sig till högt belägna platser.

Helikopter till skalvområde

Skalvet kunde kännas i stora delar av landet. Kort därefter inträffade flera efterskalv, med magnituder omkring 6, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Polisen bekräftade att två personer dött till följd av skalvet, varav en i otillgängliga trakter 15 mil från Christchurch. Myndigheterna befarar att fler dödsoffer kan ha krävts. Premiärminister John Key har beordrat militärhelikoptrar till det drabbade området Kaikoura.

"Vi är vana"

Sarah Sjöberg-Loose från Halmstad har bott i Christchurch i 13 år. Hon säger att hon kände skalvet.

– Det märktes, men det var inte så farligt, vi är vana här. Det var lite som att vara på en båt, det gungade i några minuter, säger hon till TT.

Svensken Erik Hellqvist befinner sig i Wellington, omkring 40 mil norr om Christchurch, där människor har gått ut på gatorna av säkerhetsskäl.

– Det skakade så in i bomben, sade han till Aftonbladet.

"Inte så allvarligt"

Reynir Bödvarsson, projektledare vid Institutionen för geovetenskaper på Uppsala universitet, konstaterar att skalvet var stort, men att skadorna inte blev omfattande.

– Det är ett stort skalv och kan få allvarliga konsekvenser, men i det här fallet är det långt borta från en större stad, så det är osannolikt.

Drabbades hårt 2011

Christchurch är den största staden på Sydön, den större av Nya Zeelands två huvudöar. I februari 2011 drabbades staden av ett förödande skalv med magnituden 6,3, då över 180 människor omkom.

Så sent som i september skakades Nya Zeelands östkust av ett skalv med magnituden 7,1, som utlöste en mindre tsunami, dock utan att orsaka några större skador.