TT-Utrikes

Katastrofläge i Mexiko efter dödligt skalv

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Omkring 50 människor har omkommit i ett kraftigt jordskalv i Mexiko - majoriteten av dödsoffren har rapporterats i delstaten Morelos. Och dödstalet tros stiga. Bara i huvudstaden Mexico City har 27 byggnader kollapsat. Flera bränder rasar och människor uppges ha begravts under rasmassor(TT)

Skalvet som skakade södra Mexiko hade magnituden 7,1 enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Det inträffade ungefär klockan 14.15 lokal tid.

Enligt guvernören i delstaten Morelos har 42 människor mist livet enbart där. Men siffrorna är ännu osäkra. Skalvet inträffade på dagen 32 år efter jordbävningen i Mexiko 1985 då minst 10 000 människor miste livet.

Byggnader i huvudstaden Mexico City skakade under skalvet och bilder visar hur förtvivlade människor har tagit sig ut på gatorna.

Fredrik Lamell, som studerar vid tekniska universitetet i Mexico City, berättar om skräckscener i samband med skalvet, då han befann sig i ett klassrum.

– När hela byggnaden rör sig, när bord ramlar, takplattor ramlar, projektorn ramlar - då får alla panik och springer ut, säger han till TT.

"Ringer sina familjer"

En förbindelse mellan byggnaderna rasade samman. Nu letar militär och polis efter människor under rasmassorna, där flera personer tros ha befunnit sig vid kollapsen.

– Alla kompisar är i chock, de gråter och ringer sina familjer, säger Fredrik Lamell och berättar att många försöker få kontakt med sina anhöriga.

Han beskriver jordbävningen som mycket värre än den som skedde för två veckor sedan. Skolbyggnaderna har fått stora skador, samtliga fönster är krossade.

Skalvet inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla på 51 kilometers djup, enligt USGS.

Det var bara timmar efter att många människor runt om i landet deltagit i övningar om hur man ska bete sig under jordbävningar. Skälet till dessa övningar är att 19 september årsdagen av 1985 års förödande jordskalv.

Enligt Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet, kan skalvet få förödande konsekvenser - framför allt i närområdet.

Han berättar att USGS bedömer att det är 40 procents sannolikhet att skalvet kommer att kräva 100 eller fler dödsoffer. Flera mindre städer ligger i närheten av jordbävningens epicentrum.

– Skalvet inträffade bara 35 kilometer från en stad med 35 000 invånare. Det kan bli mängder av dödsoffer, är jag rädd, säger Tryggvason till TT.

"Ligger illa till"

Han är något förvånad över att Mexiko City, som ligger 10 mil från skalvets epicentrum, har drabbats så hårt.

– Å andra sidan behövs det inte så mycket för att det ska bli eldsvådor.

Samtidigt ligger staden illa till, förklarar han:

– Mexiko City är beläget väldigt olämpligt ur jordbävningsperspektiv, det ligger ju mitt i en sedimentbassäng och det förstärker. Det är ungefär som ett förstoringsgals som fokuserar jordbävningsenergin, så det kan skaka ganska rejält fast avståndet är stort till epicentrum.

Mexiko är enligt Tryggvason ganska väl förberett på jordbävningar, trots att det är ett fattigt land. Men äldre hus har svårt att klara större skalv om de sker i närheten.

Tidigare denna månad drabbades Mexiko av en jordbävning med magnituden 8,1. Minst 98 personer miste livet i det skalvet.

Börsen i Mexiko stängde all handel med anledning av skalvet. Och ledningen för Mexiko Citys internationella flygplats ställde in samtliga flygningar med anledning av skalvet.