TT-Utrikes

Knivman i Amsterdam hade religiösa motiv

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den 19-åring som knivhögg två 38-åriga amerikanska turister på Amsterdams centralstation förra veckan, motiverar angreppet med att han upplevt att islam smutskastas i Nederländerna.(TT)

"Mannen är av åsikten att i Nederländerna har 'profeten Muhammed, Koranen, islam och Gud ofta smädats'", skriver åklagarmyndigheten i en kommuniké.

I förhör har den misstänkte också nämnt den islamfientlige nederländske parlamentsledamoten Geert Wilders. 19-åringen, som är afghansk medborgare men har varit bosatt i Tyskland, hade tydliga terrormotiv när han gick till attack, skriver åklagarna.

Angreppet skedde efter det att Geert Wilders skrinlade planerna på att utlysa en tävling som skulle gå ut på att avbilda profeten Muhammed, något som för en del muslimer är mycket kontroversiellt. Knivmannen har dock inte specifikt nämnt teckningstävlingen.

Offren för attacken, två 38-åriga män, vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Även knivmannen får vård, under strikt bevakning, eftersom han skottskadades i samband med gripandet.

Tysk polis har genomfört husrannsakan i 19-åringens hem och bland annat beslagtagit datortillbehör.