TT-Utrikes

Knivattack i Oslo utreds som terror

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett knivöverfall i en livsmedelsbutik i Oslo på torsdagen utreds som en möjlig terrorattack. Polisen har gripit en rysk man som kom till Norge via Sverige samma dag. Det var strax före klockan 13 på torsdagen som en kvinna blev knivstucken i butiken, som ligger i centrala Oslo.(TT)

Det var strax före klockan 13 på torsdagen som en kvinna blev knivstucken i butiken, som ligger i centrala Oslo.

– Kvinnan stod i kassan för att betala när hon blev stucken i ryggen. Allt tyder på att hon var ett slumpmässigt offer, sade Rune Ullsand vid Oslopolisen på torsdagen.

Gärningsmannen försökte sedan ge sig på en kassör, innan han sprang från platsen. Kort därpå greps en misstänkt man i närområdet. Den norska säkerhetspolisen (PST) kopplades in i ärendet på fredagen, efter att den misstänkte berättat saker i förhör på torsdagskvällen.

– Den gripne är en rysk medborgare som kom via Sverige till Norge på torsdagen, säger Benedicte Bjørnland, chef för PST, vid en presskonferens.

– Jag kan inte gå in på förhöret i detalj, men han har sagt att han ville begå en terrorattack och döda flera människor, fortsätter hon enligt NRK.

Kvinnan fördes till sjukhus och hennes tillstånd beskrevs till en början som kritiskt, men på fredagen som stabilt.

Den misstänkte mannen är i 20-årsåldern. PST har så här långt inte någon information som tyder på att fler personer skulle vara inblandade.

– PST kommer att värdera om händelsen påverkar den generella hotbilden, säger Benedicte Bjørnland.

Butiken stängdes och lokalen har undersökts av polisens tekniker.