TT-Utrikes

Kina i EU:s fokus - och tvärtom

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Balansgången är svår mellan samarbete och skepsis när EU funderar över sin relation till Kina. Reglerna måste gälla för båda sidor, konstateras efter måndagens utrikesministermöte i Bryssel.(TT)

Kinas utrikesminister Wang Yi rabblar tio punkter på allt mellan synen på FN och kärnvapenspridning till klimatåtgärder och terrorkamp som exempel där Kina och EU står på samma sida.

– Vi har meningsskiljaktigheter ibland, men vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt, hävdar utrikesministern sida vid sida med EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Måndagens möten i Bryssel bestod även av en lunch mellan Wang och EU:s samtliga utrikesministrar och ingår i ett intensivt utbyte mellan EU och Kina.

– Det finns mycket där vi behöver samarbeta om, inte minst klimatfrågan, agenda 2030, försvara multilateralismen i handeln och allt det. Men så påpekar vi också att när det gäller försvaret av mänskliga rättigheter så är vi kritiska och kommer fortsatt att vara kritiska, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S) efter mötet.

Xi på väg

Den ömsesidiga relationen har blivit extra viktig för både EU och Kina med tanke på hur USA:s president Donald Trump drastiskt förändrat sitt lands politik gentemot såväl Peking som Bryssel.

EU-kommissionen har lagt fram en tiopunktsstrategi om förhållandet till Kina, som på torsdag blir ett av huvudämnena när EU:s stats- och regeringschefer håller årets första ordinarie toppmöte.

Som av en händelse har Kinas president Xi Jinping bestämt sig för att samtidigt hälsa på i Italien och Frankrike.

Från kinesisk sida markeras tydligt att man inte vill höra samma ifrågasättande av kinesiska telekomjätten Huawei i EU som i USA.

– Vi anser att sådana försök är abnorma och omoraliska, säger utrikesminister Wang Yi i Bryssel.

EU-strategi

Men också inom EU är oron stor för Huawei. En av punkterna i förra veckans strategi är att EU ska ta fram ett gemensamt förhållandesätt till säkerheten i 5G-nät.

I strategin påpekas också att människorättssituationen i Kina snarare försämras än förbättras. Därtill jäser missnöjet över stora kinesiska statsbolags ekonomiska och politiska tyngd.

– Det går ju inte att de ska kräva att vi ska följa regelboken, men sedan har vi inte en chans när vi vill etablera oss eller göra affärer i Kina. Det måste gå båda vägarna, säger Margot Wallström i Bryssel.