TT-Utrikes

Pompeo: "Risk att nedrustning inte blir av"

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tonar ned förväntningarna på USA:s avtal med Nordkorea och säger att det inte är säkert att Nordkorea kommer att nedrusta sina kärnvapen. Han uppger också att Kina lovat att fortsätta stå bakom FN-sanktionerna.(TT)

Sedan USA:s president Donald Trump träffade den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har utrikesminister Mike Pompeo rest runt till Nordkoreas grannländer för att informera om överenskommelsen. På torsdagen träffade han Kinas utrikesminister Wang Yi och passade då på att tona ned förväntningarna på avtalet mellan USA och Nordkorea. "Det finns fortfarande en risk att Nordkoreas nedrustning inte blir av" sade han. Han betonade också att de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea kommer kvarstå tills dess att Nordkoreas samtliga kärnvapen är borta.

– Det kommer att vara en process som inte kommer att vara lätt, säger han, och tillägger att Japan, Sydkorea och USA ska jobba tillsammans.

Kina, uppger Pompeo, har nu gett ett löfte att fortsätta stödja FN-sanktionerna.

Kim hemma igen

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha säger att relationen mellan USA och Sydkorea är "lika robust" som tidigare.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är samtidigt tillbaka i Pyongyang igen efter veckans toppmöte med USA:s president Donald Trump i Singapore, rapporterar diktaturens nyhetsbyrå KCNA.

Det hade spekulerats i att Kim skulle stanna i Kina för ett möte med president Xi Jinping.

Japan arbetar samtidigt med att få till stånd ett toppmöte mellan Kim och premiärminister Shinzo Abe, enligt tidningen Yomiuri. Enligt flera källor har de två länderna haft flera kontakter under de senaste månaderna för att förhandla fram ett möjligt möte. Ett alternativ som diskuteras är ett Abe-besök i Pyongyang runt augusti.

Rättad: I tidigare version rättades att sanktionerna ska kvarstå tills dess att nedrustningen avslutats, inte "påbörjats".