TT-Utrikes

Total ödeläggelse efter jordskalv

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Total ödeläggelse råder vid de områden som drabbats värst av jordskalven i Nya Zeeland. Hundratals kommer att få sova på evakueringscenter sedan de tvingats lämna sina hem efter naturkatastrofen som tagit två människors liv.(TT)

De kraftiga jordskalven som under söndagen drabbade Nya Zeeland fick marken att skaka och röra på sig. 100 000 jordskred har rapporterats från norra Canterbery och södra Marlborough, enligt New Zealand Herald. Det kraftigaste drabbade floden Clarence Rivers mynning där en damm skadats, vilket har tvingat dem som bor nedströms att lämna sina hem och bege sig till högre belägna platser.

Rälsen slets sönder

Trots att skalven var kraftiga, det första med magnituden 7,8, har endast två personer rapporterats döda. Den främsta anledningen är att jordbävningens epicentrum låg långt ifrån central bebyggelse. Samtidigt är de materiella skadorna omfattande och kommer att kosta miljarder att reparera. Premiärminister John Key flög med helikopter över de mest drabbade områdena och konstaterade att det råder "total ödeläggelse".

Den lilla staden Kaikoura med cirka 2 000 invånare, mycket nära jordskalvets epicentrum, är helt isolerad efter att telekommunikation och elledningar slagits ut. Flygfoton visar hur jordbävningen slitit upp järnvägsräls strax utanför staden och kastat iväg den tio meter.

Strandade kor

Hundratals människor kommer att tvingas sova på evakueringscenter och kraftiga regn ökar risken för nya jordskred. Ytterligare flygbilder visar jordskredens effekter med all önskvärd tydlighet: Några kor i närheten av Kaikoura har helt isolerats på en liten ö av gräs sedan marken runt dem helt försvunnit.

Det första jordskalvet, ett av de kraftigaste som någonsin dokumenterats i det jordbävningsdrabbade Nya Zeeland, utlöste en tsunami vilket fick tusentals personer boendes längs kusten att fly till högt belägna platser på Sydön.