TT-Utrikes

Kändisadvokat misstänkt för utpressning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den amerikanske advokaten Michael Avenatti anklagas för att bland annat ha försökt att pressa sportföretaget Nike på mer än 20 miljoner dollar, motsvarande 184 miljoner kronor. Avenatti greps i New York på måndagen men släpptes senare mot en borgen på motsvarande 2,8 miljoner kronor.(TT)

Avenatti greps i New York på måndagen men släpptes senare mot en borgen på motsvarande 2,8 miljoner kronor.

Avenatti är känd för amerikanerna som den som bland annat företrädde porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, när hon stämde president Donald Trump. Han är även företrädare för en av de kvinnor som anklagat artisten R Kelly för övergrepp.

Nu anklagas han för att ha hotat att åsamka Nike skada, precis innan en delårsrapport skulle presenteras. Detta genom att gå ut med anklagelser om att Nike var inblandat i en mutskandal inom ungdomsbasketen. För att hålla tyst om anklagelserna ska han till slut ha krävt 22,5 miljoner dollar, efter att ha förhandlat med Nikes advokater.

Avenatti säger att han är övertygad om att han kommer att frias och att han under hela sin karriär slagits mot dem med makt.

I ett parallellt fall anklagas han för att ha förskingrat en klients pengar. Han ska ställas inför rätta i Kalifornien den 1 april, där han riskerar 50 års fängelse.