Annons
Nyheter

Kämpar för att bryta tabun kring mens

Varje dag har över 800 miljoner kvinnor mens. Ändå är ämnet ofta omgärdat av myter och tabun. Internationella mensdagen vill belysa de jämställdhetsproblem som mens orsakar i världen. Här är några exempel på initiativ som ska minska stigmatiseringen. Nepal(TT)
Publicerad 28 maj 2017

Nepal

I den nepalesiska byn Sindhuli har en grupp flickor deltagit i ett projekt som syftat till att genom fotografering dokumentera hur de förtrycks av mensmyter i samhället. Bilderna - som skapade stor uppmärksamhet när de ställdes ut i byn - visar bland annat hur flickorna förbjuds att äta tillsammans med familjen när de har mens.

Annons

Ett år senare har flickorna tagit fram kameran igen - för att dokumentera vad som hänt under tiden som projektet har pågått. Många myter lever kvar, men flickorna upplever också en del ljusningar sedan mens kommit upp för diskussion i Sindhuli.

17-åriga Rabina kan numera äta sin favoritmat - trots att hon har mens.

””
””

USA

Det senaste året har flera amerikanska universitet förbättrat tillgången på mensskyddpå campus, inklusive på herr- och unisextoaletter.

Initiativet har häcklats på sina håll, men företrädare för skolorna säger att det är ett enkelt sätt att vara mindre diskriminerande mot transstudenter och öka den menstruella jämställdheten.

Indien

Mens är väldigt tabubelagt i Indien. I ett försök att bryta tystnaden kommer motorcykelgänget India Bull Riders att köra 40 kilometer i Bangalore under Internationella mensdagen för att markera de 40 år som en kvinna har mens.

Temat för kampanjen är "Män tar ledningen" och syftar på att mens inte bara är en fråga för kvinnor, utan för alla.

"Den här turen kommer att bli en milstolpe. Den kommer att göra avtryck och visa världen att mens inte längre ska omgärdas av tabu. För egen del har jag haft turen att förstå den naturliga process som mens innebär för varje flicka och kvinna, men de mindre lyckligt lottade som är blinda för detta faktum - antingen på grund av socialt stigma eller på grund av sina familjer - hoppas jag ska få ett mer öppet sinne", skriver en av deltagarna, Keerthi Sagar, på evenemangets Facebooksida.

Japan

Annons

Enligt gammal tradition anses kvinnor inte kunna bli sushikockar i Japan, bland annat eftersom deras smaksinne sägs bli sämre när de har mens. Men japanska kvinnor kämpar emot myten och startar sina egna restauranger i stället.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons