TT-Utrikes

Kallt mottagande för första storken

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Årets första stork har landat i Danmark. Men även om kalendern säger att vi nästan är inne i mars så gör kylan att storken behöver hjälp med att skaffa mat. - Jag är säker på att den fryser.(TT)

Årets första stork har landat i Danmark. Men även om kalendern säger att vi nästan är inne i mars så gör kylan att storken behöver hjälp med att skaffa mat.

– Jag är säker på att den fryser. Det är en fågel som inte klarar sig särskilt bra i kyla och den har säkert svårt att hitta mat, säger storkexperten Jess Frederiksen till danska TV Syd.

Storken siktades i lördags kväll på sydvästra Jylland. Ankomsten var väntad. Redan i slutet av januari kom de första storkarna till norra Tyskland och nu uppehåller sig mellan 30 och 40 storkar söder om den danska gränsen. Men där gör de klokt i att stanna kvar, tills kylan släppt greppet längre norrut.

Storken har börjat komma tidigare och tidigare till Danmark, på grund av de milda vintrarna. Många storkar väljer att övervintra i Sydeuropa i stället för i Afrika, vilket gör att de har närmare hem till häckningsplatserna i Norden, enligt Jess Frederiksen.