TT-Utrikes

Kabilas anhängare vinner parlamentet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Partier som stödjer Kongo-Kinshasas avgående president Joseph Kabila har vunnit majoritet i parlamentet, enligt resultat från valkommissionen som AFP sammanställt. Än så länge har 429 av de 500 mandaten fastställts.(TT)

Än så länge har 429 av de 500 mandaten fastställts. Men enligt nyhetsbyrån har kandidater som är lojala med Kabila redan nått majoritet, med 288 säkrade mandat.

Preliminära resultat visade i veckan att presidentposten går till det äldsta och största oppositionspartiets ledare Félix Tshisekedi. Men detta har varit starkt kritiserat, både av bedömare som misstänker en uppgörelse mellan Tshisekedi och Kabila, och av den andra stora oppositionskandidaten Martin Fayulu.

Han såg ut att gå mot seger inför valet och katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens, med 40 000 valobservatörer på plats, bedömde honom som den tydliga vinnaren efter valdagen.

På lördagen väntas Fayulu lämna in en formell protest mot resultatet hos författningsdomstolen och kräva omräkning av rösterna.

Joseph Kabila har suttit vid makten i 18 år. Även om själva valdagen förflöt relativt lugnt kom rapporter om logistiska problem och omfattande valfusk.

Både USA och EU kräver en grundlig redogörelse av rösträkningen och valresultatet.