TT-Utrikes

USA: Minst 50 döda i lufträd mot al-Shabaab

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst åtta somaliska soldater dödades när jihadister i gryningen anföll en militärbas i södra Somalia. USA svarade med en flygattack där över 50 medlemmar i terrorgruppen al-Shabaab dödades.(TT)

Minst åtta somaliska soldater dödades när medlemmar i al-Shabaab gick till attack mot en militäranläggning i Kismayo i södra Somalia på lördagsmorgonen.

Enligt militära tjänstemän och lokala överhuvuden som nyhetsbyrån AFP talat med var det en tungt beväpnad grupp gärningsmän som gick till attack i gryningen, varpå skottväxling pågick kring basen i flera timmar innan soldaterna tvingades retirera.

Vittnen berättar hur gärningsmännen tände eld på vapenlager och plundrade den intilliggande byn. De somaliska styrkorna lyckades till sist återta anläggningen med understöd av amerikanska stridshelikoptrar.

– Sex soldater dödades under attacken och två andra dog när ett fordon som det planterats sprängmedel på detonerade, när styrkorna återtagit kontroll över basen, säger Mohamed Abdikarin, en företrädare för den somaliska armén.

USA:s militära ledningscentral för operationer i Afrika bekräftar på lördagen att man under dagen genomfört en flygattack mot ett al-Shabaab-läger strax norr om Kismayo som ett svar på angreppet mot militäranläggningen och till stöd för den somaliska regeringen.

"För närvarande bedömer vi att 52 upprorsmän dödats till följd av flygattacken", meddelar man i ett uttalande.