TT-Utrikes

Tydligt ja för Wikströms asylförslag i EU

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Svenska EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) får starkt stöd i EU-parlamentet för sitt förslag till nya asylregler i unionen. Men att även få medlemsländerna att säga ja blir desto svårare.(TT)

Med röstsiffrorna 43-16 sade det berörda Libe-utskottet - för medborgerliga fri- och rättigheter - ett tydligt ja till den reform av de så kallade Dublin-reglerna som Wikström förhandlat fram under året.

– Jag är glad i dag över att EU-parlamentet skickar ett tydligt budskap om att ett reformerat asylsystem, som bygger på solidaritet, är fullkomligt möjligt, anser Wikström på en presskonferens efteråt.

Wikströms förslag innehåller bland annat att framtida asylsökande ska få sina ansökningar behandlade i något av de fyra EU-länder som för tillfället gjort minst för att uppfylla sina förhandsbestämda kvoter.

För att bli verklighet krävs dock att även EU:s medlemsländer säger ja - något som fortfarande är långt ifrån säkert.

Hittills har den parallella behandlingen i ministerrådet gått oerhört trögt, bland annat beroende på ett kraftigt motstånd från länder som Ungern, Polen och Slovakien.

Cecilia Wikström manar dock övriga länder att driva frågan till omröstning.

– Vi behöver inte enighet längre. Vi behöver ett majoritetsbeslut för att gå vidare, säger Wikström på sin presskonferens i Bryssel.