TT-Utrikes

Italien hindrar migrantfartyg att gå i hamn

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, ledare för det högerpopulistiska partiet Lega, låter inte migranter ombord på ett räddningsfartyg att gå i land i Italien. Migranterna räddades i måndags ur en sjunkande gummibåt i Medelhavet av frivilligorganisationen Mediterranea.(TT)

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, ledare för det högerpopulistiska partiet Lega, låter inte migranter ombord på ett räddningsfartyg att gå i land i Italien.

Migranterna räddades i måndags ur en sjunkande gummibåt i Medelhavet av frivilligorganisationen Mediterranea. Räddningsfartyget, vars mål var att gå i land i Lampedusa, har inte fått grönt ljus och befinner sig för närvarande till havs inte långt från land i väntan på mer information.

Mediterranea vars personal befinner sig ombord på båten kritiserar Salvini och menar att räddningen har genomförts i enlighet med internationell rätt.

I ett inlägg på Twitter anklagar Matteo Salvini i sin tur Mediterranea för utpressning.

Sedan Salvini tog plats i Italiens regering i juni förra året har antalet flyktingar och migranter som kommer till Italien minskat drastiskt. Hittills i år har landet tagit emot 348 personer, enligt statistik från myndigheterna. Det är en minskning med 94 procent jämfört med samma tidpunkt förra året.