TT-Utrikes

Rymdstationen firar sexsiffrigt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

På 17 år har den snurrat över 100 000 varv runt jorden. Det motsvarar mer än fyra miljarder kilometer. Och än är det långt till pension för den internationella rymdstationen ISS. - En fantastisk grej, otroligt roligt och spännande.(TT)

– En fantastisk grej, otroligt roligt och spännande. Jag är stolt över att ha varit med om att bygga den här rymdstationen, säger den svenske astronauten Christer Fuglesang, en av de drygt 220 personer som varit på ISS, om jubiléet.

Det var i måndags som ISS gjorde sitt hundratusende varv sedan den 20 november 1998, då den första komponenten, fraktmodulen Zarja, kom upp.

USA:s rymdstyrelse Nasa har förstås räknat på saken och kommit fram till att stationen därmed har färdats 4,25 miljarder kilometer. Det är nästan lika långt som till Neptunus, eller motsvarande tio resor tur och retur till Mars.

Eller, för att använda en mer jordnära liknelse, som över 2,7 miljoner resor fågelvägen mellan Sveriges nordligaste och sydligaste platser - en tur och retur-färd Treriksröset-Smygehuk varje timme i sisådär 154 år.

Firade med musförsök

– En betydande milstolpe, säger amerikanen Jeff Williams, en av dem som för närvarande befolkar ISS, om jubileumsvarvet i en video som publicerats av Nasa.

Han och de övriga fem i besättningen - ytterligare en amerikan, en britt och tre ryssar - firade bland annat genom fortsatta djurförsök på möss med en antikropp som eventuellt kan förhindra att muskler och ben försvagas under en rymdvistelse.

Två år efter uppskjutningen av Zarja (som betyder "gryning" på ryska) klev de första mer reguljära invånarna, amerikanen Bill Shepherd och ryssarna Sergej Krikalev och Jurij Gidzenko, ombord.

Dyr fotbollsplan

Sedan dess har rymdstationen vuxit från två till 15 moduler, vilka upptar en yta som motsvarar en normalstor fotbollsplan. Och kvadratmeterkostnaden har varit hög, även med svenska storstadsmått: Omkring 100 miljarder dollar (cirka 825 miljarder kronor) har plöjts ner i ISS-projektet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Trots att ISS alltså har varit i drift i över 17 år så återstår ungefär en tredjedel av tjänstgöringstiden. Häromåret beslöt de inblandade länderna att förlänga finansieringen till och med 2024. Med andra ord kommer ISS att hinna tillryggalägga ytterligare ett par miljarder kilometer innan det är dags för pension.

Enligt Christer Fuglesang skulle ISS, rent tekniskt, kunna drivas vidare åtminstone till och med 2028.

– Jag ser fram emot många fler varv. Det är mycket forskning som behöver göras där, säger han.