TT-Utrikes

Israel öppnar gränsen mot Gaza igen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Israel öppnar gränsövergångarna till Gazaremsan, som varit stängda i fyra dagar. De stängdes i samband med att Israel bombade omkring 20 platser i området som svar på att en raket avfyrats därifrån.(TT)

Israel öppnar gränsövergångarna till Gazaremsan, som varit stängda i fyra dagar. De stängdes i samband med att Israel bombade omkring 20 platser i området som svar på att en raket avfyrats därifrån.

Enligt ett uttalande från det israeliska försvarsdepartementet är beslutet att öppna gränsen ett resultat av minskade våldsamheter i Gaza under veckoslutet samt av Hamas ansträngningar för att hålla tillbaka demonstranter vid gränsen.

Raketen som avfyrats från Gaza slog ned i staden Beersheba vid kanten av Negevöknen. Tre personer fick föras till sjukhus, enligt israelisk polis. Hamas tog offentligt avstånd från raketattacken.

Sedan i slutet av mars i år har återkommandet demonstrationer hållits vid gränsen mot Israel i protest mot blockaden av Gaza, som inleddes när islamistiska Hamas tog kontroll över området 2007. Ungefär 200 Gazabor har dödats i samband med dessa, enligt palestinska myndigheter. Även en israelisk soldat har dödats.