TT-Utrikes

Iran attackerar kurder i Irak

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Iran har attackerat ett högkvarter som tillhör en iransk-kurdisk oppositionsgrupp i norra Irak, meddelar irakisk-kurdiska myndigheter. Den väpnade oppositionsgruppen vill uppnå större självstyre för den kurdiska folkgruppen i Iran och har stämplats som en "terroristgrupp" av iranska myndigheter.(TT)

Iran har attackerat ett högkvarter som tillhör en iransk-kurdisk oppositionsgrupp i norra Irak, meddelar irakisk-kurdiska myndigheter.

Den väpnade oppositionsgruppen vill uppnå större självstyre för den kurdiska folkgruppen i Iran och har stämplats som en "terroristgrupp" av iranska myndigheter. Efter attacken i staden Koya på lördagen sprider organisationen bilder och filmer som visar explosioner och skadade människor i sociala medier.

– Enligt initiala uppgifter dödades elva människor och mellan 20 och 30 skadades, säger Jabbar Yawar, talesperson för de irakisk-kurdiska Peshmerga-styrkorna.

Enligt honom höll den vänsterorienterade rörelsen en politisk konferens när anfallet skedde. Det ska ha utförts från iranskt territorium, enligt uppgift med robotar.

Det regionala kurdstyret fördömer attacken och kräver att kurdiska lagar och suveränitet respekteras.

Koya ligger knappt tio mil från gränsen till Iran och ungefär sex mil öster om Erbil, den självstyrande kurdiska regionens huvudstad.