Annons
Nyheter

I ett land där flickor ibland är pojkar

Bort med flickkläderna, klipp håret och gör roliga saker som pojkar gör - som att cykla, flyga drake och spela fotboll. Den afghanska politikern Azita Rafaat har valt att låta sin yngsta dotter växa upp som pojke, ett fenomen kallat "bacha posh". Beslutet var helt naturligt.(TT)
Publicerad 6 mars 2015
Bort med flickkläderna, klipp håret och gör roliga saker som pojkar gör - som att cykla, flyga drake och spela fotboll. Den afghanska politikern Azita Rafaat har valt att låta sin yngsta dotter växa upp som pojke, ett fenomen kallat \"bacha posh\". Beslu
Bort med flickkläderna, klipp håret och gör roliga saker som pojkar gör - som att cykla, flyga drake och spela fotboll. Den afghanska politikern Azita Rafaat har valt att låta sin yngsta dotter växa upp som pojke, ett fenomen kallat \"bacha posh\". Beslu

Beslutet var helt naturligt. I ett land som brukar beskrivas som ett av världens mest mansdominerade, där söner anses höja familjers status och en stor del av kvinnorna går i burka, är en utklädd son bättre än ingen alls. Azita Rafaat slapp skvallret och de medlidsamma blickar som en familj med enbart döttrar ofta utsätts för, och det blev enklare för henne att jobba som parlamentsledamot. Dessutom kunde hon och maken ge dottern Mahnoush, sedermera sonen Mehran, en smak av frihet.

Flicka igen?

””
Annons

Fyrabarnsmamman Azita Rafaat, som är i Stockholm för att bland annat delta i ett kvinnodagsseminarium som Svenska Pen arrangerar, ler åt minnet. I dag är Mehran elva år och pojke i jeans enbart halva dagen. På förmiddagarna går han/hon i flickskola i Kabul. Efter vissa diskussioner har de tre storasystrarna accepterat Mehrans identitet, men det händer att de försöker övertala honom att bli flicka på heltid.

””

Azita Rafaat är en av huvudpersonerna i journalisten Jenny Nordbergs bok "De förklädda flickorna i Kabul". Under flertalet resor till Afghanistan har Nordberg dokumenterat ett trettiotal fall av det tidigare i princip icke omskrivna fenomenet. Nu, när Nordberg sitter bredvid Rafaat, understryker hon att utklädda flickor inte enbart finns i Afghanistan.

””

Försörjer åtta

Mherans uppväxt väcker onekligen frågor om identitet, rättvisa och psykologiska effekter. Men, som Nordberg och Rafaat säger, det är nödvändigt i en värld av förtryck. Och bacha posh behandlas med viss respekt, i den afghanska folktron finns det en acceptans för att göra om flickor då man tror att kvinnor som ser pojkar dagligen till slut kommer att föda en.

Men Azita Rafaat, som själv var kille en kort tid som tonåring då hon hjälpte till i sin fars matbutik, har inga planer på att föda fler barn. Hon har förlorat sin plats i parlamentet och drar nu ett tungt lass som försörjare av familjen, som även inkluderar makens andra hustru och hennes dotter. När det gäller barnens framtid hoppas hon att de ska slippa gå igenom samma lidande som hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons