TT-Utrikes

Hundratals haitier på gatorna mot korruption

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hundratals haitier protesterade på gatorna i huvudstaden Port-au-Prince på söndagen. De kräver att oljeprogrammet Petrocaribe, där omfattande mygel misstänks, utreds.(TT)

Hundratals haitier protesterade på gatorna i huvudstaden Port-au-Prince på söndagen. De kräver att oljeprogrammet Petrocaribe, där omfattande mygel misstänks, utreds.

Petrocaribe drogs i gång 2005 i flera latinamerikanska och karibiska länder av den dåvarande venezuelanske presidenten Hugo Chavez. Genom programmet kan länderna bland annat köpa venezuelansk olja till förmånligt pris.

I tidigare granskningar har omfattande korruption avslöjats och ett dussintal ministrar i den sittande haitiska regeringen har kopplats till härvan, men ännu inte ställts inför rätta.

– Vårt största problem i Haiti är orättvisor. Domstolssystemet ligger i elitens händer, hur kan vi lita på det? säger Emmanuel Junior Cassis, en av demonstranterna till AFP.

En kampanj mot korruption, som lanserades i mitten av juli på sociala nätverk, organiserar regelbundet protester i de större städerna. Inför denna växande rörelse tillkännagav Haitis nye premiärminister Jean-Henry Ceant förra veckan att hans regering ska utreda den misstänkta korruptionen.