TT-Utrikes

HRW: Kongolesisk polis avrättade misstänkta

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den kongolesiska polisen anklagas för att ha avrättat misstänkta gängmedlemmar. Från maj till och med december i fjol dödades minst 27 personer när polisen slog till mot gäng i huvudstaden Kinshasa, enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW).(TT)

Den kongolesiska polisen anklagas för att ha avrättat misstänkta gängmedlemmar. Från maj till och med december i fjol dödades minst 27 personer när polisen slog till mot gäng i huvudstaden Kinshasa, enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW).

Rapporten berättar om hur maskerade poliser sent på nätterna samlat ihop obeväpnade unga män, dödat dem och vid flera tillfällen lämnat kropparna i närheten av offrens bostäder.

En del av offren har haft märken på armarna som pekar på att de har varit bundna och på minst tre har dessutom genitalierna skurits bort. Ytterligare sju personer som gripits av polisen saknas fortfarande.

Kinshasas polischef general Sylvano Kasongo förnekar uppgifterna.

– Polisen i Kinshasa dödar inte människor. Vi griper dem och ställer dem inför rätta. Vi mördar inte, säger han.

HRW:s rapport bygger på intervjuer med närmare 80 personer, bland andra vittnen, offrens familjer och personer inom säkerhetstjänsten.