TT-Utrikes

Mer än 30 döda i Kabul efter hotellmassaker

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Mer än 30 människor dödades i helgens hotellattack i Kabul enligt afghanska säkerhetskällor. Antalet kan öka och angriparna förefaller ha riktat in sig på utlänningar. Samtidigt kommer fasansfulla vittnesmål från några av dem som hölls gisslan under natten.(TT)

"Var är utlänningarna, skrek en av angriparna efter att jag sagt att jag är afghan och de skonat mig."

Så berättar ett vittne som befann sig på en av Hotel Intercontinentals restauranger för BBC efter han befriats av afghanska säkerhetsstyrkor.

Enligt vittnet, som inte ville uppge sitt namn, hade flera angripare befunnit sig i restaurangen och skjutit i taket innan de sköt ihjäl en kvinna. Sedan vände sig en av angriparna mot vittnet, men skonade alltså honom när det stod klart att han var afghan. Därpå sprang angriparna ut ur restaurangerna för att leta efter utlänningar, enligt mannen.

Talibaner bakom dådet

Det var på lördagskvällen som beväpnade män förklädda i arméuniformer stormade Hotel Intercontinental, ett av Kabuls två lyxhotell. Mer än 30 människor dödades i dådet och av dessa var minst sex av offren ukrainska medborgare, enligt den Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin. Enligt tidigare rapporter ska nio ukrainska medborgare ha dödats.

En tysk, en grekisk och en kazakisk medborgare har också identifierats.

Den afghanska nyhetstjänsten Tolo News rapporterar att antalet kan stiga till över 40. Minst tio människor har skadats, men det antalet väntas också stiga.

TT har varit i kontakt med UD flera gånger sedan attacken inleddes och det finns inga uppgifter om att några svenskar finns bland dödsoffren.

Norsk forskare skadad

En av Norges främste Afghanistanforskare, Arne Strand, skadades i angreppet, rapporterar nyhetsbyrån NTB. Det är oklart hur skadad han är, men enligt norska myndigheter har Strand tagits om hand av sjukvårdspersonal. Strand kontaktade Norges ambassad via sms när angreppet pågick och kunde räddas från hotellet på natten, skriver NTB.

Först tolv timmar efter det att byggnaden stormats meddelade inrikesdepartementet att attacken var över. Afghanska säkerhetsstyrkor - som uppges ha varit understödda av norska trupper - hade då arbetat under morgonen med att säkra hotellet. Bilder i afghansk tv visade hur tjock, svart rök bolmade från huset.

Tre angripare uppges ha dödats.

Talibanrörelsen har via e-post sagt sig stå bakom dådet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Attackerats tidigare

Omkring 160 personer har räddats från hotellet. Av dessa var över 40 utländska medborgare. På Hotel Intercontinental hålls ofta bröllop, internationella konferenser och politiska sammankomster.

Samma hotell utsattes för en attack i juni 2011. I självmordsdådet, som talibanerna tog på sig efteråt, mördades 21 människor.

Säkerheten i Kabul har förstärkts sedan i maj då omkring 150 människor dödades när en bomb på en lastbil exploderade. Ytterligare 400 människor skadades i attacken, som ingen ännu har sagt sig stå bakom.