TT-Utrikes

Hopp och tvivel om brexitavtal

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nya samtal skapar nya förväntningar om att en brexituppgörelse snart är på gång mellan Storbritannien och EU. Men från unionisterna i Nordirland hörs fortsatta protester mot planerna.(TT)

Frågan om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska hållas öppen efter det brittiska EU-utträdet har länge varit det som hindrar ett färdigt utträdelseavtal. EU och Irland vill ha garantier för en nödlösning där allt förblir som det är, om ingen annan lösning kan förhandlas fram, medan Storbritannien i så fall kräver att nödlösningen blir tidsbegränsad.

Enligt tidningen The Times har premiärminister Theresa May skickat ett brev till ledarna för nordirländska unionistpartiet DUP för att betona att hon aldrig tänker acceptera att nödlösningen behöver träda i kraft.

Får inget stöd

I stället för att lugna får det dock DUP att gå i taket - och befara att May är på väg att acceptera något som DUP inte kan tänka sig.

Stödet från DUP:s tio ledamöter är nödvändigt för att ge Mays regering majoritet i det brittiska parlamentet.

"Hennes brev tyder på att premiärministern knutit sig till tanken på en gräns i Irländska sjön med Nordirland kvar under EU:s regler", skriver DUP-ledaren Arlene Foster på Twitter.

Till den irländska tv-kanalen RTE klargör Foster att May inte kan räkna med att DUP stöder Mays brexitupplägg:

– Hon måste nu bestämma sig för om hon vill fortsätta ner för den väg, som hon vet leder till att hon inte har stöd av de tio unionisterna i Westminster.

Lösning i Bryssel?

Parallellt växer samtidigt förväntningarna på en uppgörelse i Bryssel där parternas näst högsta förhandlare, Storbritanniens Olly Robbins och EU:s Sabine Weyand, sitter i samtal för andra dagen i rad.

På måndag ska EU-minister Ann Linde (S) och hennes kollegor från övriga kvarstannande EU-länder få en ny genomgång av läget från EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

– Jag tror att det kommer någonting till mötet med Barnier på måndag. Men det har ju tidigare också blivit genombrott som sedan inte gått igenom den brittiska regeringen, så ingenting är klart förrän allt är klart, säger Linde i samband med fredagens handelsministermöte i Bryssel.

Irlands premiärminister Leo Varadkar tror för sin del att det dröjer lite till.

– Det är mer troligt än inte att vi kommer att nå en lösning under de närmaste veckorna, före nyår. Men mycket kan fortfarande gå fel, säger Varadkar i Dublin enligt Reuters.