TT-Utrikes

Hårdare svar på misskötsel i FN:s styrkor

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN:s säkerhetsråd har enhälligt godkänt en resolution som ska skärpa organisationens åtgärder i fall där fredsbevarande styrkor misskött sig. Beslutet kommer med anledning av en mängd rapporter om att FN-styrkor inte har kunnat skydda civila.(TT)

Flera rapporter har kommit om att fredsbevarande styrkor begått sexuella övergrepp och inte hjälpt civila som drabbats av våld, främst i Centralafrikanska republiken (CAR) och Sydsudan.

USA föreslog den nya resolutionen för att förbättra styrkornas insatser men fick inledningsvis mothugg från Ryssland, som ansåg förslaget för hårt mot länder som bidrar med soldater.

En diplomat i förhandlingarna om resolutionen har beskrivit dem som "väldigt hårda" .

Enligt den nu godkända resolutionen ska soldater kunna skickas hem, enheter ersättas och utbetalningar stoppas för soldater som har misskött sig.

FN:s generalsekreterare António Guterres har beslutat om att specifika misslyckanden ska utredas och i resolutionen betonas att resultaten av dessa utredningar bör bli offentliga.

USA, som är den största ekonomiska bidragsgivaren till FN:s fredsbevarande styrkor, har uttalat oro kring hur styrkorna lyckas med sina uppdrag.

FN har 96 000 soldater i fredsbevarande styrkor i 14 uppdrag i världen.