TT-Utrikes

Hårda strider om viktig flygplats i Jemen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

De senaste dagarna har strider rasat kring den internationella flygplatsen i den rebellhållna staden al-Hudaydah i Jemen. Nu har soldater uppbackade av den saudiskledda militäralliansen tagit sig in på flygplatsen, enligt uppgifter från Förenade arabemiraten.(TT)

Statliga medier i Förenade arabemiraten, som ingår i den saudiskledda alliansen, rapporterar att regeringssoldater tagit sig in på flygplatsområdet. Stormningen ska ha föregåtts av flygbombningar.

Häromdagen påstod jemenitiska militärkällor att flygplatsen intagits. Uppgifterna tillbakavisades dock av Huthirebellerna.

Om uppgifterna stämmer denna gång är det en betydande framgång för alliansen, som inledde sin offensiv mot al-Hudaydah för en vecka sedan. Den viktiga hamnstaden fungerar som en livlina för införsel av nödhjälp till det krigshärjade landet och striderna har hämmat biståndsleveranserna.

Enligt FN är så många som 22 miljoner jemeniter beroende av någon form av hjälp medan 8,4 miljoner står på randen till svält.

Huthirebellerna tog kontroll över al-Hudaydah 2014.

FN-chefen António Guterres har gjort intensiva försök att förhindra ett stort slag om al-Hudaydah, där tusentals liv är i fara.