TT-Utrikes

Här råder totalförbud mot abort

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Varje år sätter tiotusentals kvinnor livet till i sviterna av osäkra aborter. De senaste åren har abortlagstiftningen skärpts i många länder. I ett tiotal länder råder totalförbud. Trenden i Latinamerika är att abort tillåts under vissa omständigheter.(TT)

Trenden i Latinamerika är att abort tillåts under vissa omständigheter. Ett exempel är Chile som förra året skrotade totalförbudet och gjorde det tillåtet med säker och laglig abort i några begränsade fall. Det gäller när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, när den gravida kvinnans liv är i fara eller när fostret är livsodugligt.

De länder i Latinamerika som har totalförbud mot abort är Dominikanska republiken, El Salvador, Haiti, Honduras, Nicaragua och Surinam. Uruguay och Kuba har fri abort.

Trumps "gag rule"

USA:s president Donald Trump har genom sin "global gag rule" strypt allt internationellt stöd till organisationer som genomför eller ens talar om abortfrågan.

Försök att inskränka aborträtten har gjorts i till exempel Polen och Spanien. Polen, Irland och Nordirland är exempel på platser i Europa med mycket restriktiva abortlagar. I Malta, Andorra och San Marino är abort totalförbjudet.

Tydlig trend

Men parallellt med att rättigheterna ifrågasätts av socialkonservativa och nationalistiska vindar i USA och Europa har förespråkare för kvinnors rätt till abort vunnit mark över världen de senaste 20 åren. I delar av Latinamerika, Asien och Afrika märks en sådan trend. I Argentina ska kongressen rösta om abort i mitten av juni. I exempelvis Tunisien, Sydafrika och Moçambique är det lagligt.

Och Kina och Indien - där mer än en tredjedel av mänskligheten bor - har fri abort.